Droge ogen

Heeft u last van tranende ogen? Het idee dat er een korreltje zand in het oog zit? Zijn uw ogen geïrriteerd of rood? Moet u vaak in uw ogen wrijven of is uw zicht beter als u goed knippert?
Dan is de kans groot dat u droge ogen heeft.
 
De symptomen:

 
 

Bron: eye clinic of Austen
 
Wat veroorzaakt droge ogen?
 
Er zijn 2 soorten droge ogen. Het disfunctioneren van productie van traanvocht of het te snel verdampen van het traanvocht.  Bij droge ogen, ook wel MGD genaamd,(Meibomian Gland Dysfunction), disfunctioneren de klieren van Meiboom
De klieren van Meibom verzorgen de traanlaag van ons oog.  Deze bevinden zich op de ooglidranden, zowel boven als beneden, vlak achter de wimpers. Deze klieren produceren een talgachtige vloeistof, die ervoor zorgt dat de bevochtiging van onze ogen goed is én blijft. Raken deze kliertjes verstopt dan veroorzaakt dit droge ogen.
 
 
 
Waardoor raken deze kliertjes verstopt?
 
Dit kan door verschillende redenen komen. MGD komt vaak voor in combinatie met blefaritis. Dit zijn schilfertjes die om de aanzet van de wimperhaartjes gaan zitten door een bacterie die zich op de huid (bovenste ooglid) bevindt. De klieren van Meibom zitten vlak achter de wimpers, hierdoor is de kans groot dat de schilfertjes de klieren verstoppen.
 

Bron: TheraLife
 
 
Een andere reden kan zijn dat het traanvocht te snel verdampt. Dit kan komen door een onvoldoende productie van de olie-achtige buitenste laag van het traanvocht.
Omgevingsfactoren kunnen er ook voor zorgen dat de traanlaag te snel verdampt. Denk aan airco en verwarming, droge lucht maar ook aan fietsen in de wind.
Tevens kunnen droge ogen ook voorkomen doordat men te weinig knippert. Dit is een veel voorkomend verschijnsel wanneer iemand veel beeldscherm werk verricht.
 
 
 
Wat kunnen wij voor u betekenen?
 
Indien u vermoedt dat u droge ogen heeft kunt u bij ons een afspraak maken voor een optometrisch onderzoek. Een van onze optometristen zal uw ogen onderzoeken en bekijken of uw ogen droog zijn en wat voor type droge ogen u heeft. Tevens bespreken wij met u een eventuele behandeling.

Vragen? Neem contact op