Multifocale glazen

De naam zelf zegt het eigenlijk al. Met multifocale brillenglazen, bent u is staat om op alle afstanden scherp te kunnen zien. Wanneer u in de verte kijkt, zult u zien dat u goed zicht heeft. Als u iets lager in het glas kijkt zult u merken dat het glas geleidelijk verloopt naar het leesgedeelte. Het verloop in het glas zorgt ervoor dat u zowel in de verte, tussenafstanden en leesafstand altijd helder zicht heeft.

De opbouw van een multifocaal glas
 
Om u te laten zien hoe multifocale glazen zijn opgebouwd is hieronder een afbeelding weergegeven met de indeling van het multifocale brillenglas. Zone 1 is het vertedeel. Hiermee kunt u op de lange afstand scherp zien. Vanuit zone 1 loopt het glas langzaam over naar zone 2. Dit is het tussengedeelte. Hiermee kijkt u naar alle afstanden die tussen het vertegedeelte en het leesgedeelte liggen. In het onderste gedeelte van het glas, zone 3, zit uw optimale leessterkte. Zone 4 bestaat uit twee gedeeltes die u aan allebei de kanten van de glazen vindt. Deze zones geven een kleine vertekening die bijvoorbeeld merkbaar zijn wanneer u alleen met uw ogen naar de zijkant kijkt, zonder uw hoofd mee te bewegen. Deze vertekende gebieden ontstaan door het onzichtbare geleidelijke verloop van het vertegedeelte naar het leesgedeelte. Afhankelijk van het type glas dat u kiest, heeft u meer of minder last van de vertekeningen aan de zijkant. Wanneer uw voorkeur uitgaat naar een glas met een breder leesgedeelte, zult u minder last hebben van de vertekeningen.

 
Individuele multifocale glazen
 
Het minst last hiervan heeft u wanneer u kiest voor een compleet individueel multifocaal glas. Het glas wordt dan op veel individuele parameters voor u gemaakt waardoor u het meest optimale en natuurlijke zicht verkrijgt. U kunt hier bijvoorbeeld denken aan de stand van het montuur op uw gezicht. Zit het montuur een beetje gekanteld of staat het juist heel vlak? Wat is voor u de comfortabelste leesafstand? Wat is de afstand van uw pupil tot het glas wanneer u met uw hoofd draait? Al deze gegevens worden opgemeten aan de hand van video inmeetapparatuur. Op deze manier kunnen wij exact bepalen hoe u door de bril kijkt en wat uw individuele parameters zijn. Bij een individueel op maat gemaakt glas heeft u het minst last van vertekening en verkrijgt u het breedste leesgebied.