Wat is bijziendheid?
Bijziendheid (ook wel myopie genoemd) is de snelst toenemende oogafwijking ter wereld. De oogafwijking ontstaat in de jeugd tijdens het groeiproces en zorgt ervoor dat je moeite hebt met dingen op afstand scherp zien. Denk aan tv-kijken, op het schoolbord kijken, maar ook autorijden kan problemen geven. Zowel volwassenen als kinderen kunnen dus bijziend zijn.
Bijziendheid bij kinderen
Een klein percentage van de kinderen wordt geboren met myopie. Dit wordt congenitale myopie genoemd. Deze kinderen ontwikkelen vaak een ernstige vorm van bijziendheid.
Daarnaast is er juveniele myopie. De bijziendheid ontstaat dan tussen het 5e en 16e levensjaar. De oorzaak is een toename van de lengte van het oog.
Wat kun je er als ouders aan doen?
Bijziendheid is te voorkomen door kinderen niet continu achter elkaar te laten focussen op iets dat dichtbij is. De beste manier om dat te bereiken is naar buiten gaan. Daglicht is belangrijk om bijziendheid te beperken. Daarnaast is de 20-20-2 regel belangrijk. Dit houdt in dat een kind na twintig minuten lezen op een tablet of in een boek, een pauze moeten inlassen van minimaal 20 seconden waarbij zij minstens twintig meter de verte in moeten kijken.
Wat kunnen wij voor je betekenen?
Myopiepreventielenzen bieden een effectieve behandeling om groeiende bijziendheid af te remmen. Deze lenzen zijn er als nachtlenzen (orhto-K lenzen), dag- en maandlenzen en kunnen al gedragen worden vanaf 7-jarige leeftijd. Deze lenzen hebben naast scherp zicht, ook een remmend effect op de bijziendheid.
Door tijdig in te grijpen kunnen vervelende oogproblemen in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen worden.
Wilt u advies? Maak vrijblijvend een afspraak bij één van onze optiekzaken in Meerssen, Maastricht of Margraten.