Interview met Monique en Jules Mestrini
Sober of uitbundig, rechthoekig of ovaal, bifocaal of multifocaal. Brillen zijn er in allerlei soorten en maten. Terecht, vinden Jules en Monique Mestrini van Mestrini Optiek & Optometrie, want het unieke gezicht verdient een unieke oplossing. “Elke bril die de deur uitgaat moet een visitekaartje zijn.”
Unieke kijkoplossing
Het oog is kostbaar en uniek, dus vraagt het ook om een unieke kijkoplossing: een designerbril voor veraf, een trendy bril voor dichtbij of een multifocale bril in een felle kleur. Bij Mestrini is er voor ieder wat wils—ook op het gebied van contactlenzen. “De ene contactlens laat meer zuurstof door, terwijl de ander meer vocht vasthoudt”, vertelt Jules Mestrini. “Contactlenzen hebben verschillende vormen. Dat moet ook. Iemand die heel groot is, heeft vaker een groter oog en dus vlakkere krommingen van het oog. Dan moet je vooral geen bolle lens dragen. De randen van de lens raken dan weliswaar het oog, maar het midden van de lens zit los. Zo zijn er allerlei factoren die vragen om een passend advies, want geen enkel oog is hetzelfde.”
Mestrini werkt met verschillende leveranciers samen, zodat de klant van een zo passend mogelijk advies kan worden voorzien. “Klanten merken dat we niet altijd genoegen nemen met goed”, vertelt Jules, “want goed is voor het unieke oog niet goed genoeg. Iemand kan weliswaar zeggen dat hij of zij een contactlens prima twaalf uur aan één stuk kan inhouden. Maar als je gemiddeld zestien uur per dag wakker bent, heb je dus vier uur dat die lens voor complicaties zorgt. Daar nemen wij geen genoegen mee.”
Modieus
Deze instelling typeert Mestrini. Men kiest niet voor gemakzucht, maar voor de moeilijke weg die leidt tot de perfecte oplossing. Dat blijkt ook uit de brillencollectie, waarin kwaliteit voorop staat. Het materiaal (acetaat, titanium) en de vorm van de bril (ovaal, rechthoekig) zijn de belangrijkste criteria—die bepalen of de bril écht bij een gezicht past. Vervolgens komt de kleur van de bril: past deze bij iemands huidskleur, haarkleur en oogkleur? De kleur is vooral een stukje smaak. En smaken verschillen, merken ze ook bij Mestrini.
“Meerssen gaat all-out met felle kleuren en merken zoals Theo Eyewear en Ørgreen, daar waar ze in Maastricht qua kleur terughoudender zijn”, vertelt Jules. “De kleuren zijn daar rustig—bruin, goud of zwart—maar de vorm van de bril is er juist modieuzer en chiquer dan in Meerssen. We merken dus een smaakverschil tussen onze vestigingen en hebben daar onze collecties op aangepast: de mooie vormen van Anne & Valentin zijn exclusief verkrijgbaar in Maastricht en de fellere kleuren van Theo alleen nog maar in Meerssen.”
Jules durft niet te zeggen waar het verschil in smaak tussen de klanten in Meerssen en Maastricht precies vandaan komt, al heeft hij wel een vermoeden. “In een dorp zijn mensen meer zichzelf. Ze durven er meer voor felle kleuren te kiezen, omdat ze die kleuren ook gewoon leuk vinden.”
Exclusief
Brillen met een fellere kleur zijn in Meerssen dus een groot succes. Toch wil Mestrini voorkomen “dat half Meerssen met dezelfde bril en dezelfde kleur rondloopt”. De brillen van Mestrini moeten vooral uniek, speciaal en persoonlijk blijven. “We kiezen nooit voor de makkelijke weg, maar altijd voor net even anders, net even mooier en net even specialer”, vertelt Jules. “Dat is tekenend voor onze collectie. We kopen gedurfd in, omdat onze klanten die gedurfde brillen durven te dragen. We creëren zo exclusiviteit.”
Die exclusiviteit vinden we niet alleen terug in de kleuren, maar ook in de merken van Mestrini. “Een merk heeft er weinig aan om op vijftien plekken binnen vijftien kilometer vijftien brillen beschikbaar te stellen. Eén plek met honderdvijftig brillen en een volledige collectie is dan veel handiger”, geeft Jules toe, “omdat de klant dan ook meteen de rest van de collectie kan bekijken.”
Verantwoord
Tom Ford, Cartier, Chanel, DIOR—het zijn slechts enkele voorbeelden van de designermerken die Mestrini in huis heeft. Toch vormen “echte” brillenmerken het grootste deel van de collectie. Een bewuste keuze, vertelt Monique Mestrini, “want een grote naam betekent niet meteen een kwalitatief goede bril. Kwaliteit vertaalt zich in de constructie van een bril, in diens vormvastheid. Ga je per ongeluk op een bril zitten en is die hierdoor helemaal gebogen, dan kan je een bril van goede kwaliteit uiteindelijk toch weer rechtbuigen.”
“We kiezen voor een bril die goed én mooi is”, voegt Jules toe, “en niet alleen omdat die een bekende naam heeft. Alleen een goede naam maakt geen goede Mestrini-bril. Is de kwaliteit niet goed, dan kopen wij het merk niet in. We willen voor onze klanten alleen brillen waar wij zelf óók tevreden over zijn. We doen niet aan concessies—dat wordt ook niet van ons verwacht.”
“We nemen daar onze verantwoording in”, vult Monique aan, “en willen niet voor halve oplossingen garant staan. Elke bril die de deur uitgaat moet een visitekaartje zijn.”