Hoe ontstaat een oogontsteking?
Een oogontsteking kan op allerlei manieren ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een vervuilde lenshouder. Een lenshouder is een perfecte omgeving voor bacteriën om te groeien en daarom moet deze altijd goed schoon zijn. Spoel deze echter niet schoon met kraanwater, maar laat de houder aan de lucht drogen voordat je er nieuwe vloeistof in doet.
Daarbij is het van belang dat de houder bij elke nieuwe fles vloeistof, vervangen wordt. Bij Mestrini Optiek krijg je bij elke fles vloeistof een nieuwe houder. Zijn de houders toch op? Kom dan gerust langs voor een nieuwe.
Naast een vuile lenshouder, moet je ook altijd goed opletten of de vloeistof niet te lang openstaat. Gebruik je de lenzen weinig en blijft de vloeistof daarom langer openstaan? Werk dan met kleine flesjes vloeistof. Denk eraan, lenzenvloeistof mag op zijn langst 3 maanden geopend zijn. Bewaar de vloeistof altijd onder 25 graden Celsius. Bewaar je de vloeistof boven deze temperatuur dan is desinfectie niet gewaarborgd.
Hoe herken je een oogontsteking?
Een opkomende oogontsteking is te herkennen aan een brandend of tintelend gevoel op het ooglid of tussen de wimpers. Andere symptomen kunnen zijn roodheid, een gezwollen ooglid of het gevoel dat je een zandkorrel in het oog hebt. Daarbij kan je ook last hebben van wazig zicht. Tevens kan dit vooral in de ochtend gepaard gaan met een plakkerige afscheiding tussen de wimpers.
Wat te doen bij een oogontsteking?
Wanneer je een of meer van bovenstaande verschijnselen vaststelt, draag de lenzen dan niet meer. Het advies is om bij ons langs te komen om de ernst van de oogontsteking vast te stellen. Indien nodig verwijzen wij je door naar de huisarts of oogarts. Draag een bril totdat alle klachten verdwenen zijn. Wanneer je daglenzen draagt, gooi deze dan weg. Maandlenzen moeten ook vervangen worden en wanneer je harde lenzen draagt dienen deze gedesinfecteerd te worden. Gooi daarnaast ook altijd de gebruikte lenshouder weg en neem een nieuwe. Voor de dames: gebruik een nieuwe mascara en oogpotlood of draag liefst even geen oog make-up.
Wanneer de klachten langdurig blijven aanhouden is een controle door de contactlensspecialist en/of huisarts zeer aan te bevelen.
Heeft u ook last van oogontsteking door uw contactlenzen?
Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.