Skip to main content

Generaties volgen elkaar op, maar expertise en hartstocht blijven bestaan. De passie waarmee grootvader Huub Mestrini zestig jaar geleden Mestrini Optiek & Optometrie oprichtte is nog altijd volop in het familiebedrijf aanwezig. Het doel is nog exact hetzelfde: de beste zorg en de perfecte kijkoplossing voor het unieke oog. “De hechte band, dáár plukt de klant de vruchten van.”

Eigenlijk wilde hij helemaal geen opticien worden. Jules Mestrini (28 jaar) wilde niet bekend komen te staan als ‘de zoon of kleinzoon van’. Hij wilde zijn eigen pad bewandelen, ergens buiten de provincie, ver verwijderd van de monturen, glazen en contactlenzen. Maar familiebanden zijn hecht, zijn innig. Die verdruk je niet zomaar.

Grootvader Huub legde in 1960 de eerste steen aan Mestrini Optiek & Optometrie. In Bleijerheijde, Kerkrade, in het hoekje van de drogisterij van zijn schoonmoeder. Brillenglazen waren net in opkomst, maar grote optiekzaken bestonden er nog niet. Huub Mestrini zag het gat in de markt, dook er vol overtuiging in en vond er zijn passie: mensen helpen beter te kunnen zien. Met succes: in 1970 opende hij zijn tweede zaak in Meerssen.

Het bedrijf werd in 1998 overgedragen aan zoon Harold. Het hoekje van de drogisterij was toen allang verdwenen. Mestrini had zich ontwikkeld tot een vertrouwde, erkende opticien, maar er zat nog meer in het vat. Harold’s passie zat én zit in optometrie en contactlenzen. Het familiebedrijf groeide uit tot meer dan een brillenzaak alleen. Tegelijkertijd wisten klanten uit heel de regio de winkel in Meerssen steeds vaker te vinden. Harold opende daarom met zijn vrouw Monique in 2011 een tweede zaak, in Maastricht, met in huis een team aan specialisten op alle vakgebieden.

De sleutel van het familiebedrijf is sinds twee jaar in handen van kleinzoon Jules. Hij heeft zich er lange tijd tegen verzet, waagde zich aan de ene studie na de ander in een poging het onvermijdbare tóch te vermijden. Schoorvoetend nam hij een bijbaantje in de zaak aan met de gedachte bij zijn afstuderen zo snel mogelijk te vertrekken, maar die gedachte bleek een illusie. Jules ging niet. Hij bleef. Het ondernemersvirus en de passie voor optometrie had hem, net als zijn vader en grootvader, definitief te pakken. “Je bent met gezondheidszorg bezig, met klanten, techniek, ondernemen en mode. Het is allesomvattend. Ik had al snel door dat ik nooit meer uit de optiek weg wilde.”

Aanstekelijk

Het winkeltje in de hoek van de drogisterij is uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf met vijftien werknemers, verdeeld over twee locaties in Maastricht en Meerssen. Ieder van de medewerkers heeft een eigen specialisatie—van optometrie tot contactlenzen en verkoop tot administratie—maar allen zijn een volwaardig lid van de familie. “Juist dat gevoel maakt ons zo sterk,” legt Jules uit. “We delen kennis en ervaring met elkaar, weten wat we aan elkaar hebben en vullen elkaar aan waar nodig. Onze hechte band slaat ook over naar de klant. Die merkt het, voelt het en plukt er de vruchten van. De expertises van onze medewerkers worden optimaal benut, zodat de klant de optimale zorg voor het oog krijgt.”

“We doen ook niet aan verkooptargets,” vult moeder Monique Mestrini aan. “We willen niet per se de duurste bril en duurste glazen verkopen, maar gaan voor de beste kijkoplossing en kiezen de brillen, glazen of lenzen die hiervoor nodig zijn. Klanttevredenheid, dáár draait het om.”

Visie

Mestrini is inmiddels in handen van de derde generatie, maar dat betekent niet dat het ideaalbeeld van grootvader Huub is verdwenen. Sterker nog, zijn hart voor de beste zorg klopt nog altijd in het familiebedrijf. “De zorg voor de klant staat bij ons écht centraal,” vertelt Monique. “We kopen geen brillen per kilo als massaproduct in, maar kiezen met zorg en aandacht voor de beste producten in de markt en leveren alleen producten waar wij zelf volledig achterstaan.”

“Dat verschilt ons ook ten opzichte van andere opticiens,” vult Jules aan. “We werken niet samen met massaproducenten, maar gaan puur voor de beste prijs-kwaliteitverhouding, zodat wij onze klanten écht een oplossing op maat kunnen bieden.”

De klanten zijn zelden onbekenden, want ook zij stappen al generaties lang de winkel in. Het heeft iets familiaals, een bezoek aan Mestrini. Het contact met de klant is warm— ook tijdens de coronacrisis. “We hebben het afgelopen jaar monturen bij de mensen thuisbezorgd,” vertelt Monique. “Dat was een unieke ervaring, eentje die we niet hadden willen missen. Het heeft ons nóg dichter bij elkaar gebracht.”

Boodschap

Harold werkt nog altijd in de zaak en verricht er met veel plezier de oogmetingen. Monique helpt mee met de verkoop en verzorgt achter de schermen de administratie. Jules managet het bedrijf. Het is hun thuis, het personeel en de klanten hun familie. Een vierde generatie is nog niet in zicht. Dat hoeft ook niet—Jules is pas 28 jaar. Toch staat het advies voor zijn opvolger al klaar. “Vergeet nooit de klant—hoe groot je ook bent, hoeveel vestigingen je ook hebt en hoeveel brillen je ook mag verkopen—want iedere klant is belangrijk.”