BINOCULAIRE KLACHTEN: HETEROFORIE

Omdat we bij het zien beide ogen gebruiken, is onze visie niet alleen afhankelijk van het zicht van de afzonderlijke ogen – het zogenaamde monoculaire zicht – maar ook van de interactie tussen beide ogen – het binoculaire zicht.


Als er iets misgaat in die samenwerking, spreken we van binoculaire klachten. Een voorbeeld van binoculaire klachten is heteroforie, een latente vorm van scheelzien.

Wat is heteroforie?

In een normale situatie zien beide ogen een voorwerp identiek en voegen onze hersenen het beeld van ons linker- en rechteroog samen tot één samenhangend beeld. Bij heteroforie is er sprake van een ongelijke stand van de oogassen, waardoor de ogen een verschillend beeld van een voorwerp vormen. In ontspannen toestand zien de ogen dan dubbel of wazig.

Zie het als een afbeelding die je overtrekt op overtrekpapier. Verschuif de overgetrokken afbeelding en er ontstaat een wazig beeld. Om toch scherp te zien, moeten de oogspieren en hersenen het beeld voortdurend corrigeren. Die inspanning kost energie en dat kan zogenaamde asthenope klachten veroorzaken, die zich op verschillende manieren kunnen uiten.

Veelvoorkomende klachten zijn: hoofdpijn, die zich vooral boven en achter de ogen manifesteert, overgevoeligheid voor licht en vermoeide of geïrriteerde ogen. Spierpijn in de nek en/of schouders, door het onbewust schuin houden van het hoofd. Maar ook leesproblemen, rusteloosheid en concentratiestoornissen.

De oplossing voor heteroforie: prismatische brilglazen

Een binoculaire of polariserende ogentest kan, in combinatie met de anamnese, leiden tot de diagnose heteroforie. De meet- en correctiemethode die we in onze optiekzaak toepassen, is de MKH-methode, ofwel de ‘Mess- und Korrektionsmethodiek nach H.J. Haase‘, vernoemd naar de Duitse opticien Hans-Joachim Haase.

De correctieve maatregel voor binoculair zicht bestaat uit een prismatisch brilglas. Brilglazen met een prisma zorgen ervoor dat mensen met heteroforie goed kunnen zien zonder oogmotorische en sensorische compensatie en zonder vermoeidheid.

Geplaatst op: 26-04-2017

TERUG