CONTACTLENZEN EN OOGONTSTEKING: WHAT TO DO?

Hoe kan een oogontsteking ontstaan? Een oogontsteking kan op allerlei manieren ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een vervuilde lenshouder. Een lenshouder is een perfecte omgeving voor bacteriën om te groeien en daarom moet de lenshouder goed schoongehouden worden. Spoel de houder wanneer je de vloeistof ververst even af onder heet water en laat de houder aan de lucht drogen.


Daarbij is het van belang dat de houder bij elke nieuwe fles vloeistof, vervangen wordt. Bij Mestrini optiek krijg je bij elke fles vloeistof een nieuwe houder. Zijn de houders toch op? Kom dat gerust langs voor een nieuwe.
Naast een vuile lenshouder, moet je ook altijd goed opletten of de vloeistof niet te lang open staat. Gebruik je de lenzen weinig en blijft de vloeistof daarom langer open staan? Werk dan met kleine flesjes vloeistof. Denk eraan, lenzenvloeistof mag op zijn langst 3 maanden geopend zijn. Bewaar de vloeistof altijd onder 25 graden Celsius. Bewaar je de vloeistof boven deze temperatuur dan is desinfectie niet gewaarborgd.

Hoe herken je een oogontsteking?
Een opkomende oogontsteking is te herkennen aan een brandend of tintelend gevoel op het ooglid of tussen de wimpers. Andere symptomen kunnen zijn roodheid, een gezwollen ooglid of het gevoel dat je een zandkorrel in het oog hebt. Daarbij kan je ook last hebben van wazig zicht. Haal daarom dan ook gelijk wanneer je dit opmerkt alle oog make-up eraf. Tevens kan dit vooral in de ochtend gepaard gaan met een plakkerige afscheiding tussen de wimpers.

Wat te doen bij een oogontsteking?
Wanneer je een of meer van de bovenstaande verschijnsels vaststelt, draag de lenzen dan NIET meer. Het advies is om bij ons langs te komen om de ernst van de oogontsteking vast te laten stellen. Indien nodig verwijzen wij je door naar de huisarts of oogarts. Draag een bril tot dat alle klachten verdwenen zijn. Wanneer je daglenzen draagt, gooi deze dan weg. Maandlenzen moeten ook vervangen worden en wanneer je harde lenzen draagt moeten deze beide goed gedesinfecteerd worden door Mestrini optiek. Gooi daarbij ook altijd de gebruikte lenshouder weg en neem een nieuwe. Voor de dames: gebruik een nieuwe mascara en oogpotlood.
Wanneer de klachten langdurig blijven aanhouden is een controle door de contactlensspecialist en/of huisarts zeer aan te bevelen.
Heeft u nog verdere vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via facebook of stuur een e-mail naar vharmsen@mestrini.nl

Geplaatst op: 26-04-2017

TERUG