GEWENNINGSPROBLEMEN BIJ MULTIFOCALE BRILLENGLAZEN

Multifocale brillenglazen zijn een uitkomst voor iedereen die behalve voor veraf ook een bril nodig heeft om dichtbij scherp te zien. Dankzij meerdere sterktegebieden in het brillenglas, die naadloos in elkaar overlopen, heb je met een multifocale bril op alle afstanden perfect zicht.


Het wisselen tussen een ‘normale’ bril en een leesbril hoort daarmee tot de verleden tijd.

Moeten wennen aan een multifocale bril is heel normaal

Bij een multifocale bril moet je altijd rekening houden met een periode waarin de ogen en de hersenen moeten wennen aan de verschillende kijkzones in één glas. Die gewenningsperiode verschilt van persoon tot persoon en kan variëren van enkele dagen tot enkele weken. Dat is onder meer afhankelijk van de sterkte voor dichtbij en veraf, maar vooral het verschil tussen de dichtbij- en verafsterkte.

In de gewenningsperiode kunnen mensen onder andere last hebben van hoofdpijn, duizeligheid en evenwichtsstoornissen. Afstanden worden nog wel eens verkeerd ingeschat, wat problemen kan geven bij het traplopen en in het verkeer. Deze klachten dienen in de loop van twee tot vier weken geleidelijk te verminderen en uiteindelijk helemaal te verdwijnen. Slechts weinig mensen – zo’n 3% – kunnen écht niet wennen aan multifocale brillenglazen.

Wat als de klachten aanhouden?

Een multifocale bril heeft meerdere sterktegebieden die in één glas geslepen zijn. Als het glas verkeerd is ingeslepen, verloopt de overgang van het ene naar het andere correctiegebied niet vloeiend. Dat is een mogelijke oorzaak van gewenningsproblematiek. Andere mogelijke oorzaken van gewenningsproblemen zijn een verkeerde plaatsing van de glazen in het montuur en een verkeerde positionering van het montuur.

Een multifocale bril is een geavanceerd stukje optische techniek. Het aanpassen van de glazen aan de individuele drager luistert dan ook zeer nauw. Voor alle zichtoplossingen, maar met name voor een multifocale bril, is het daarom belangrijk dat u een professionele opticien of optometrist consulteert.

Beter zien begint bij beter meten

Om perfect te kunnen zien door een multifocaal glas, is een individuele configuratie van de brillenglazen noodzakelijk. Hierbij wordt allereerst zeer nauwkeurig het zicht getest om de gepaste sterktes voor dichtbij en veraf te bepalen. Naast die sterktemeting is een precieze pasvormmeting van groot belang.

In onze optiek gebruiken wij voor pasvormmetingen een zeer geavanceerd meetsysteem dat middels HD-videobeelden zeer nauwkeurig alle fysiologische parameters en het kijkgedrag van de brildrager meet. Naast de natuurlijke hoofdstand (pantoscopische hoek) worden ook alle montuurparameters in kaart gebracht, waaronder de pupilafstand, hoornvliesafstand, hellingshoek van de bril en hoofd-/oogbewegingen. Op basis van die parameters kan het perfecte multifocale brillenglas berekend worden.

Er komt kortom heel wat kijken bij het aanmeten van gepersonaliseerde brillenglazen!

Geplaatst op: 26-04-2017

TERUG