Droge ogen

Droge ogen
 
Heeft u last van tranende ogen? Het idee dat er een korreltje zand in het oog zit? Zijn uw ogen geïrriteerd of rood? Moet u vaak in uw ogen wrijven of is uw zicht beter als u goed knippert?
Dan is de kans groot dat u droge ogen heeft.
 
Wat veroorzaakt droge ogen?
 
Er zijn twee soorten droge ogen. De productie van traanvocht is beperkt of het traanvocht verdampt te snel. Soms kan het ook een combinatie van beide vormen zijn. Bij Meibomian Gland Dysfunction, ook wel MGD genaamd, disfunctioneren de klieren van Meiboom.
De klieren van Meiboom verzorgen de traanlaag van ons oog.  Deze klieren bevinden zich op de ooglidranden, zowel boven als beneden, vlak achter de wimpers. Ze produceren een talgachtige vloeistof, die ervoor zorgt dat de bevochtiging van onze ogen goed is én blijft. Raken deze kliertjes verstopt dan veroorzaakt dit droge ogen. 
 
Een andere reden kan zijn dat het traanvocht te snel verdampt. Dit kan komen door een onvoldoende productie van het traanvocht of dat de verschillende lagen uit balans zijn.
Omgevingsfactoren spelen ook een grote rol bij droge ogen. Denk aan airconditioning, verwarming, onjuiste contactlenzen, droge lucht maar ook aan fietsen in de wind.
Tevens kunnen droge ogen ook voorkomen doordat men te weinig knippert. Dit is een veel voorkomend verschijnsel wanneer iemand veel beeldscherm werk verricht.
 
Blepharitis
Blepharitis is een chronische ontsteking van de ooglidranden die wordt veroorzaakt door een overmatige groei van normale bacteriën die leven langs de ooglidrand.
Als deze bacteriegroei toeneemt vormt er een slijmlaagje langs de wimpers. Welke mogelijk schade aan de traanklieren kan veroorzaken en de traanproductie kan beïnvloeden. 

BlephEx
BlephEx is een pijnloze behandeling voor blepharitis die door een optometrist uitgevoerd kan worden. Tijdens deze behandeling worden uw oogleden schoongepoetst met een roterend micro sponsje. Hierdoor komen de schilfertjes los en wordt het ooglid gepolijst. Geadviseerd wordt om deze behandeling elke 4-6 maanden te herhalen.


 
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Indien u vermoedt dat u droge ogen heeft kunt u bij ons een afspraak maken voor een droge ogen screening. Een van onze optometristen zal uw ogen onderzoeken en bekijken of uw ogen droog zijn en wat voor type droge ogen u heeft. Tevens bespreken wij met u een eventuele behandeling.
 
Kosten: 
1e screening droge ogen: € 49.50
Vervolg onderzoek droge ogen: € 27.50
Blephex behandeling: € 69.00