Droge ogen

Heeft u last van tranende ogen? Het idee dat er een korreltje zand in het oog zit? Zijn uw ogen geïrriteerd of rood? Moet u vaak in uw ogen wrijven of is uw zicht beter als u goed knippert?
Dan is de kans groot dat u droge ogen heeft.
 
De symptomen:

 
 
droge ogen optometrie Mestrini Maastricht - Optometrie Maastricht
Bron: eye clinic of Austen
 
Wat veroorzaakt droge ogen?
 
Er zijn 2 soorten droge ogen. Het disfunctioneren van productie van traanvocht of het te snel verdampen van het traanvocht.  Bij droge ogen, ook wel MGD genaamd,(Meibomian Gland Dysfunction), disfunctioneren de klieren van Meiboom
De klieren van Meibom verzorgen de traanlaag van ons oog.  Deze bevinden zich op de ooglidranden, zowel boven als beneden, vlak achter de wimpers. Deze klieren produceren een talgachtige vloeistof, die ervoor zorgt dat de bevochtiging van onze ogen goed is én blijft. Raken deze kliertjes verstopt dan veroorzaakt dit droge ogen.
 
 
 
Waardoor raken deze kliertjes verstopt?
 
Dit kan door verschillende redenen komen. MGD komt vaak voor in combinatie met blefaritis. Dit zijn schilfertjes die om de aanzet van de wimperhaartjes gaan zitten door een bacterie die zich op de huid (bovenste ooglid) bevindt. De klieren van Meibom zitten vlak achter de wimpers, hierdoor is de kans groot dat de schilfertjes de klieren verstoppen.
 
mgd optometrie Mestrini Maastricht - Optometrie Maastricht
Bron: TheraLife
 
 
Een andere reden kan zijn dat het traanvocht te snel verdampt. Dit kan komen door een onvoldoende productie van de olie-achtige buitenste laag van het traanvocht.
Omgevingsfactoren kunnen er ook voor zorgen dat de traanlaag te snel verdampt. Denk aan airco en verwarming, droge lucht maar ook aan fietsen in de wind.
Tevens kunnen droge ogen ook voorkomen doordat men te weinig knippert. Dit is een veel voorkomend verschijnsel wanneer iemand veel beeldscherm werk verricht.
 
 
 
Wat kunnen wij voor u betekenen?
 
Indien u vermoedt dat u droge ogen heeft kunt u bij ons een afspraak maken voor een optometrisch onderzoek. Een van onze optometristen zal uw ogen onderzoeken en bekijken of uw ogen droog zijn en wat voor type droge ogen u heeft. Tevens bespreken wij met u een eventuele behandeling.

Vragen? Neem contact op

 

Blephex behandeling

Wat is het?
De BlephEx behandeling wordt gebruikt voor de behandeling van Blepharitis. Een chronische ontsteking van de oogleden die wordt veroorzaakt door een overmatige groei van normale bacteriën die leven langs de ooglidrand. BlephEx is een pijnloze behandeling die door een optometrist uitgevoerd kan worden.


Oorzaken
Blepharitis is vaak de voorloper voor ernstige ooglid ziekten, zoals meibomian gland dysfunction en droge ogen. Het kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of geslacht, maar komt over het algemeen vaker voor op oudere leeftijd. Als deze bacteriegroei toeneemt vormt er een slijmlaagje langs de wimpers. Welke mogelijk schade aan de traanklieren kan veroorzaken en de traanproductie kan beïnvloeden. 


De meest voorkomende klachten zijn:
• Droge ogen
• Zandkorrel gevoel
• Rode/branderige ooglidranden
• Veel wrijven in de ogen                                                                      
• Kleverige oogleden
• Korstjes op de ooglidranden
• Jeukende oogleden
• Waterige/tranende ogen
• Lichtgevoeligheid


Behandeling
Voordat we met de behandeling beginnen, worden er eerst foto’s van de oogleden gemaakt. Dit 

Blephex behandeling optometrie Mestrini Maastricht - Optometrie Maastrichtherhalen wij ook weer na de behandeling. U krijgt van ons daarna een licht verdovende druppel in het oog. Dan gaan we met behulp van een sponsje precies en voorzichtig de randen van de oogleden en wimpers schoonpoetsen, waarbij schilfers worden verwijderd en het ooglid wordt gepolijst.

Tijdens het poetsen ervaren de meeste mensen een kriebelend gevoel, de behandeling is verder pijnloos. Na de behandeling die ongeveer 6 tot 8 minuten duurt, worden uw ogen schoongemaakt.


Welke resultaten kunt u verwachten van de behandeling?
Alle behandelingen hebben als doel de ontsteking in de ooglidranden te verminderen en daarmee de symptomen te verlichten. Na de behandeling is het belangrijk dat de oogleden schoon blijven en adviseren wij u passende nazorg. In overleg met de optometrist zal een passend nazorg pakket worden samengesteld. In de meeste gevallen moet de BlephEx behandeling na 3 tot 4 maanden herhaald worden.


Als u besluit zich te laten behandelen
Indien u wenst de behandeling te ondergaan dan kunt u bij ons een afspraak maken. Een van onze optometristen zal uw ogen onderzoeken, de behandeling met u doorspreken en uiteindelijk uw oogleden behandelen. 


Blephex behandeling optometrie Mestrini Maastricht - Optometrie Maastricht