Macula degeneratie onderzoek

Macula degeneratie (MD) is een oogaandoening waarbij slijtage plaatsvindt aan de macula, ook wel gele vlek genaamd. De macula is een klein gedeelte in ons netvlies dat er voor zorgt dat we gedetailleerd kunnen zien. Wanneer de macula slijt gaat de gezichtsscherpte steeds meer achteruit. Bij macula degeneratie slijt de macula ofwel op een snellere agressieve manier; natte macula degeneratie ofwel op een langzamere manier; droge macula degeneratie.
 
Macula degeneratie opsporen in een vroeg stadiumMacula degeneratie optometrie Mestrini Maastricht - Optometrie Maastricht
 
Met een OCT-scan (Optical Coherence Tomography) kan MD in en vroeg stadium worden ontdekt. Bij een macula degeneratie onderzoek zal de optometrist met behulp van een OCT-scan het netvlies met heel precieze laser scannen. Op deze manier ontstaat een dwarsdoorsnede van het netvlies met bijna dezelfde vergrotingsfactor als een microscoop. De beeldanalyse maakt het mogelijk de verschillende weefsellagen te definiëren. Aan de hand van de analyse van het beeldmateriaal kan de optometrist vaststellen of er sprake is van macula degeneratie. De optometrist zal dan een advies geven over het vervolg traject en verwijst u mogelijk door naar de oogarts.


Vragen? Neem contact op