Myopie management

Myopie, oftewel bijziendheid, komt steeds vaker voor op jongere leeftijd. Niet alleen komt het vaker voor, maar ook de mate van bijziendheid bij kinderen wordt steeds extremer. -4.00 bij een zevenjarig kind is niet meer uitzonderlijk. We spreken van zware bijziendheid vanaf -6.00. De risico’s die gepaard gaan met (vroegtijdige) hoge bijziendheid zijn niet te verwaarlozen. Het is dan ook niet vreemd dat myopie preventie steeds vaker een onderwerp van gesprek is.


Om kinderen te beschermen voor het ontwikkelen van bijziendheid is het raadzaam om het gebruik van mobiele telefoons en (spel) computers zoveel mogelijk te reduceren. Dit voorkomt dat de ogen teveel ingesteld raken op dichtbij kijken. Daarnaast weten we dat minstens 2 uur per dag buiten spelen een goede invloed heeft. Een belangrijk onderdeel hierin is het licht in de buitenlucht. Hierdoor neemt het dopamine en vitamine D gehalte in het lichaam toe, wat weer een positief effect heeft op het netvlies.

Naast de aandacht die geschonken wordt aan het reduceren van computergebruik, zijn er ook een groot aantal studies die bevestigen dat Orthkokeratolgie contactlenzen (Dreamlite nachtlenzen) een zeer effectieve manier zijn om progressieve myopie af te remmen. Deze nachtlenzen kunnen al gedragen worden vanaf 7 jarige leeftijd. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat het kind zorgvuldig kan omgaan met de lenzen en de bijbehorende instructies goed kan opvolgen. Het unieke, op maat gemaakte, design van de Dreamlite nachtlens verandert de vorm van het hoornvlies (voorkant van het oog) op een subtiele, gecontroleerde manier om de afwijking te corrigeren. De correctie is 100% omkeerbaar en uw kind behoud alle vrijheid voor sport en spel omdat de lens het ’s nachts gedragen wordt.